Bijzondere iPhone applicatie met E-nummers

Gadgets, iPhone ,

Hij was er al in boekvorm, handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat je het makkelijk bij je kan dragen tijdens het boodschappen doen, maar nu ook verkrijgbaar als iPhone app, een overzicht van (bijna alle) E-nummers opgesomd en met een uitleg van wat ze in het menselijk lichaam allemaal kunnen veroorzaken.

Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood.

Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert vaak een schat aan informatie op maar waar staan al die e-nummers of namen als ‘mononatriumglutamaat” nu eigenlijk precies voor? Met deze App is dat probleem verleden tijd, je kan precies opzoeken waar de toevoegingen voor staan, wat ze betekenen en de kwalijke gevolgen die ze veroorzaken.

De bedoeling van levensmiddelen is dat ze je leven geven en niet energie afnemen. De verwerking van de chemische stoffen die schuilgaan achter E-nummers kost je lichaam soms mee energie dan dat er binnenkomt. In sommige gevallen zijn de risico ‘s dermate groot dat je er ernstige ziektes aan over kunt houden.

De Française Corinne Gouget heeft vanaf de jaren negentig wereldwijd de resultaten van onderzoeken naar E-nummers opgevraagd en verzameld. Deze gegevens heeft ze gebundeld in een handige gids. Wanneer meerdere onderzoeken tot de conclusie kwamen dat een E-nummer risico’s met zich mee zou brengen, werd dit E-nummer als risicovol bestempeld of zelfs afgeraden. Uit vele onderzoeken kwamen geen risico’s naar boven, simpelweg omdat deze betaald werden door voedselproducenten.

De Nederlandse vertaling van deze gids is al een aantal jaren op de markt en is een groot succes.

Snel opzoeken wat de risico’s van de toegevoegde ingrediënten zijn, die op de verpakking vermeld staan?

Download: E-nummers – App voor de iPhone