Ben jij Social Media verslaafd?

Facebook, Hyves, LinkedIn, Social Media, Twitter , , , , ,

Steeds meer mensen raken verknocht aan Twitter of Facebook. Dat meldt Spitsnieuws vandaag. Verslavingscentra zien steeds meer social-media verslaafden binnenwandelen. Het zou daarbij zelfs gaan om dertig procent van alle nieuwe cliënten.

Is jouw mobieltje zo’n beetje aan je vastgelijmd? Heb je voortdurend de behoefte om je Twitter en Facebook account te checken? Ben je, in plaats van tijd door te brengen met je partner en je kinderen, na je werk alleen maar bezig met je BBM (Blackberry Messenger),  iChat, of het rondhangen op sociale media sites? Is je Facebook-account of je e-mail het eerste wat je controleert als je wakker wordt? Heb je een chronisch slaapgebrek van het te laat op blijven om de status updates, verblijfplaats en foto’s van al je “vrienden”  te lezen? Heeft je gezin al eens aan je gevraagd of je meer van je pc houdt dan van hen?

Als je ja hebt geantwoord op de meeste van deze vragen, is het tijd om het maar eens gewoon toe te geven, je bent een social media verslaafde

Verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer spreekt over “Mensen die het niet meer in de hand hebben en wiens hele dag erdoor wordt beheerst.”

Omdat mensen zich vrijwel de hele dag omringen met computers, smartphones en tegenwoordig ook tablets is even Facebook checken of een tweet de deur uit sturen zo gepiept. “Door de komst van dat soort apparaten is de drempel helemaal weg,” laat Trubendorffer weten. “Sommige mensen bekijken vele tientallen, zo niet honderden keren per dag hun LinkedIn, Twitter of Facebook.”

Volgens hem bedraagt de schade alleen al voor werkgevers enkele tientallen miljoenen. De social-mediaverslaving gaat zo langzaam de alcoholproblematiek achterna. De totale werkgerelateerde schade door alcohol werd een tijdje geleden in GGZ-onderzoek al becijferd op bijna €3,5 miljard.